Pilates Revolution - Pilates stúdiónk az egyéni órákra specializálódott, világszínvonalú Stott Pilates gépekkel teljesen felszerelt. Pilates gyakorlatok: rendelkezünk Reformerrel, Cadillackel, Stability Chairrel, Arc Barrellel.
JOSEPH H. PILATES

JOSEPH H. PILATES

Joseph Hubertus Pilates 1880-ban született a németországi Düsszeldorf közelében. Gyermekkorában asztma, angolkór, izületi fájdalmak és egyéb betegségek gyötörték. Ezek már korán kialakították benne a testi-lelki egészség és az erőnlét meglétének vágyát.

Fiatalemberként számtalan sportágban szerzett jártasságot. A torna és a síelés mellett könnyűbúvárkodott, de kiváló bokszoló és birkózó is lett belőle. Erőfeszítései eredményeként 14 éves korára már nem csupán elméletben ismerte az emberi anatómia és élettan, különösen a test izomrendszerének felépítését: saját testének szépségéért felkérték őt, álljon modellt anatómiai rajzokhoz.

Pilates nagy jártasságot szerzett a távolkeleti mozgáskultúrákban is, melyeket a nyugati fiziológiai tanulmányaival ötvözött és saját gyakorlatrendszerét Testkontrollnak (Contrology) nevezte el. 1912-ben utazott Angliába, ahol bokszolóként, cirkuszi művészként és önvédelmi sport oktatóként dolgozott. 1914-ben, az Első világháború kitörésekor Angliában a Scotland Yard önvédelmi oktatója volt. A háború alatt német származása miatt internálták: módszerét ekkor alkalmazta először sorstársai erőnlétének fokozására. Ezek a gyakorlatok mentették meg őt és társait attól, hogy áldozatául essenek az 1918-ban kitört spanyolnátha járványnak.

A háborút követően visszatért szülőhazájába, célja ekkor módszerének fejlesztése, pontosítása volt, ami a német hadvezetésnek is megtetszett, de 1926-ban amikor inkább utasítást, mint felkérést kapott a hadseregtől, Pilates rögtön az Amerikába történő kivándorlás mellett döntött. Hajóútján ismerkedett meg egy ápolónővel, - későbbi feleségével – Clarával. Az út végére úgy döntöttek, közös fitness vállalkozást indítanak. Az első Pilates Stúdiónak a New York City Balett épülete adott otthont.

Az első PILATES stúdió

Egyedülálló edzésmódszere az 1940-es évekre már elsősorban a táncosok világában örvendett töretlen népszerűségnek, pl. jótékonyan segítette a sérülésekből való felépülést… (A mai Pilates oktatók jelentős része is rendelkezik valamilyen táncos múlttal.)

Pilates eredeti írásait a Your Health (1934) és a Return to Life Through Contrology (1945) tartalmazza. A Pilates stúdió alapítása és Joseph Pilates 1967-ben – 87 évesen – bekövetkezett halála közötti tevékeny időszakban számos tanítványából módszerének szakképzett és elismert oktatója lett. Néhányan közülük létrehozták saját Pilates-stílusú stúdiójukat, így mára már az eredeti pilates módszer mellett különböző irányzatok alakultak ki – Magyarországon is.

Az alapgyakorlatok elsajátítása után szinte elkerülhetetlen módon minden oktató a maga módján értelmezi és építi tovább az eredeti Contrology rendszert, elősegítve a Pilates-módszer XXI. sz-i népszerűségének további terjedését.