Pilates Revolution - Pilates stúdiónk az egyéni órákra specializálódott, világszínvonalú Stott Pilates gépekkel teljesen felszerelt. Pilates gyakorlatok: rendelkezünk Reformerrel, Cadillackel, Stability Chairrel, Arc Barrellel.

Stott Pilates által fejleszett alapelvek

Légzés, medence helyzet, bordakosár helyzete, lapocka és váll stabilizáció, fej beállítása

A Stott Pilates alapelvek olyan biomechanikai eredetű testtudati problémákkal foglalkoznak, amelyek a gyakorlatok technikájának alapját képezik. Ahelyett, hogy elkülöníteném egymástól az öt alapelvet, azok egymást kiegészítve és segítve teszik hasznossá és biztonságossá az intelligens gyakorlatokat. A vendéget saját testének megismerésében segíti, ha minél előbb megismertetjük vele az alapelveket, ezzel tudatosságra, gyors fejlődésre, és sokkal eredményesebb munkára sarkalljuk.


Pilates légzés

Légzés

A Stott Pilates által alkalmazott légvétel a testben felhalmozott feszültséget oldja. A helyes légzés a vér oxigén ellátását segíti elő, segíti az izmokat ellazulni. A laza, mély légzés segít a  koncentrált, tudatos elmélyülésben.

Az erőteljes kilégzés a mély hasfali izmokat hozza működésbe. A felső mellkasban történő felületes légzés által a légzésben résztvevő izmok túlzott használata miatt a vállöv és a nyaki szakasz megfeszül. A hasba történő légzés ellazítja a hasizmokat, az alsó háti szakasz stabilizáló izomzat elernyed, így a védtelené válik a sérülésekkel szemben. Ezért mi a Stott Pilates alatt háromdimenziós légzésre törekszünk. Az alsó oldalsó mellkasi légzésre különös hangsúlyt fektetünk az órákon. Ez mély stabilizáló izmok működését segíti elő, amely különösen a gerinc derék szakaszának stabilizációját segíti elő.

Medence-fenék izmok /gátizmok/ használata: Ahhoz, hogy a mély hasi izmokat munkáját elősegítsük gátizom kontrakciót alkalmazunk. Ez segíti a haránthasizom stabilizáló szerepét a gerinc derékszakaszánál. A gátizom helyes használata megelőzi a gátizom problémákat kialakulását / inkotinencia /, illetve már meglévő problémákat segít visszafordítani.


"...a teljes ki- és belégzés minden izmot nagyobb aktivitásra sarkall.... * facsarjuk ki * az elhasznált levegő minden egyes atomját a tüdőből, ahogy minden cseppet kifacsarnánk egy nedves ruhából ! "
- Joseph Pilates -


Medence helyzet

Medence helyzet

A Stott Pilatesben a medence stabilizációjára törekszünk semleges és imprint helyzetben egyaránt. A semleges helyzet az, amikor az ágyéki gerincnek egészséges homorú íve van. Ez a neutrális helyzet a legjobb a gerinc teherviselő és sokk-elnyelő funkciója szempontjából.
A semleges gerinc tartást nem a lumbális gerinc erővel történő homorításával érjük el, hanem érezzük és hagyjuk, hogy a gerinc keresztcsonti szakasza belesüllyed a  talajba. Fontos a hasizom tartása és az alsó hátizom lazítása.
Az imprint hátra billentett medence helyzetet akkor alkalmazzuk, amikor nem tudjuk a medencét semleges helyzetben megtartani és az az ágyéki gerinc túlfeszítését eredményezné, ami sérüléshez vezethet.

A medence előre billenését semmilyen esetben sem használjuk, mert folyamatos ágyéki feszülést eredményez, amely hosszú távon terhelve helytelen tartást eredményez, majd a gerinc különböző betegségeihez vezet.


Bordakosár helyzete

Bordakosár helyzete

Mivel a hasfal az alsó bordákhoz kapcsolódik, ezért sokszor külön hasizom-kontrakció szükséges a bordák és az azok által befolyásolt közép és felső háti gerinc helyes tartásához.
Gyakori, hogy ülő helyzetben a bordák előre helyeződnek ill. hanyattfekvő helyzetben nem tud minden borda érintkezni a talajjal, ilyenkor feszül a hát.

Nagyon fontos, hogy légzéskor amikor mozognak a bordák, helyes testtartást vegyünk föl, valamint kar mozgásoknál stabilizáljuk a bordakosarat, hogy elkerüljük a hátban a felesleges feszültségeket.


Lapocka és váll stabilizáció

A lapocka mozgása és stabilizációja illetve a váll stabilizáció

A lapocka helybenntartása és stabilizálása a bordakosáron legalább olyan fontos, mint a hasizom tartása minden egyes levegővételnél. Amennyiben ez elmarad, túlfeszítjük a nyaki és a vállövi izmokat. Mindig gondoljunk a lapocka és a vállak helyes tartására. A lapocka nagyon mozgékony, mivel nincsen közvetlen kapcsolódási pontja a mellkashoz, így segít a karoknak a minél szabadabb mozgásban. A lapockának sokféle mozgása van felhelyeződik, lehelyeződik, távolodik egymástól, közelít egymáshoz, felfelé és lefelé fordul.
Mivel a lapocka együtt mozog a karral, szükség van a lapocka stabilizáló izmok kontroljára, de ez nem jelenti a lapocka elmerevítését. Előfordulhat, hogy a lapocka egyeseknél semleges helyzetben kisé felhelyeződik, így a lapockák megfelelő helyzetét mindenkinél egyénileg kell beállítanunk.

A gyakorlatok megkezdése előtt, mint a többi alapelvnél is, elsődleges a vállöv stabilizációja.

A nyak és fejtartás:

Akár ülő, úgy fekvő helyzetben is, a semleges ívű nyaki gerincen a koponya közvetlenül a vállak felett egyensúlyoz. Legtöbbször mozgáskor a felsőháti gerinc ívét a nyaknak követnie kell. A tekintet iránya is meghatározza a nyaki helyzetet. Fekvő helyzetben hasizom gyakorlatok során fontos a fej beállítása evvel elkerülve a nyak túl vagy alul feszítését.

Helyesen kivitelezett gyakorlatok során nem sérül a nyakunk.