Pilates Revolution - Pilates stúdiónk az egyéni órákra specializálódott, világszínvonalú Stott Pilates gépekkel teljesen felszerelt. Pilates gyakorlatok: rendelkezünk Reformerrel, Cadillackel, Stability Chairrel, Arc Barrellel.

A Pilates alapelvei

Koncentráció, precízió, kontroll, légzés, központosítás, nyújtás, áramlás

Miben különbözik a Pilates a többi edzésprogramtól? Ez egy gyakran ismételt kérdés.
Joseph Pilates hat alapelvet fogalmazott meg, melyeket a Pilatesben mindig be kell tartani. Ezen alapelvek kombinációja a gyakorlatokkal és erőközponttal ("Powehouse") ismétlődő kihívást jelent minden edzés alatt.

Ez a kis útmutató segít a Pilates módszer jobb megértésében így biztosítva a tudatosabb felhasználást.


Pilates Koncentráció

Koncentráció

"Tornászás közben mindig a helyes mozgásra koncentráljunk, nehogy helytelenül végezzük, és elveszítsük létfontosságú hasznukat"
- Joseph Pilates -

A Pilates megváltoztatja gondolkozásunkat, mozdulatainkat és érzéseinket. Képtelenség megfelelő módon végezni mozdulatainkat, ha közben gondolataink más körül keringenek. A Pilates lényege a jelenlét az adott pillanatban. A különböző izomcsoportok elkülönítésére és kontrolljára való összpontosítás arra késztet, hogy odafigyeljünk. Segít, hogy tudatosan kontrolláljuk testünket és mozgásait.


Pilates precízió

Precízió - Pontosság

Minőség mennyiség helyett. A gyakorlat minden egyes részlete fontos. Ha eltér az ideális vonaltól, lassan visszatér a kiindulóponthoz. Soha nem törje meg a mozgást hirtelen mozdulattal. Döntő fontosságú a végrehajtásban a csípő, a fej és a váll elhelyezkedése. A fejnek a gerinc meghosszabbításának kell lennie, a vállak távol a fülektől és a medence semleges pozícióban áll.

Joseph Pilates hitt a mozdulatok pontosságában. Minden gyakorlatot a lehető legpontosabban kell elvégezni, úgy, hogy közben nem lépünk túl saját erő-, kontroll-, illetve mozgáshatárainkon.


Pilates kontroll

Kontroll

"One of the major results of Contrology [Pilates] is gaining the mastery of your mind over the complete control of your body." J.H. Pilates: Return to Life through Contrology, S. 9

A cél az, hogy minden mozdulat szabályozva legyen a tartás és a sorrend minden részletében. Ez az abszolút figyelem az "itt és most" jegyében a szervezetben, a test teljes ellenőrzését kívánja a gyakorlatot végzőtől. Arról szól, hogy a feszültség és nyugalom fázisai teljesen tudatosak és koordináltak legyenek. Ily módon intenzíven tudjuk testünket edzeni, miközben megvédjük azt a sérülésektől.

A kontrol a Pilatesben a test és szellem ellenőrzését jelenti. Minden gyakorlatot az agyban kell irányítani, megtervezni és a mozgás minden egyes fázisában ellenőrizni és pontosan végrehajtani. Az önkontroll nem tükörben történik, hanem a saját érzékelésünk által. A Pilates gyakorlatokat a tökéletességig kell gyakorolni. A mozgásban semmi sem esetleges vagy felesleges.


Pilates légzés

Légzés

"Squeeze every atom of air from your lungs until they are almost as free of air as is a vacuum."
J.H. Pilates: Return to Life through Contrology, S. 13

A légzés az élet! Légzés tisztítja a testet és nyugtatja az elmét. Fontos, hogy megértsük a kilégzés jelentőségének fontosságát. A kilégzés támogatja az erőközpont tevékenységét és minden más izmokét és segít a mozgások fokozásában. A visszatartott légzés a gyakorlatok során az izomműködés csökkenéséhez vezet.

Joseph Pilates asztmás volt és ezért odafigyelt a pontos a légzésre. A légzéstechnikája a laterális vagy oldallégzés. Ez a légzési technika segítséget nyújtott a nyugodt felsőtest megtartásában és az erő kinyerésére az erőközpontból. Minden gyakorlatot a megfelelő légzési ritmusban kell kivitelezni. A légzés folyamata a gyakorlat egy szakaszában sem szakítható meg.


Pilates központosítás

Központosítás

"Contrology [Pilates] ist designed to give you suppleness, natural grace, and skill that will be unmistakably reflected in the way you walk, in the way you play, and in the way you work."
J.H. Pilates: Return to Life through Contrology, S. 9

A központosítás arról szól, hogy a testünkben lévő erőközpontot ("Powerhouse") felfedezzük, megértsük, érezzük és a mozgásunkat e körül végezzük. Megtanuljuk, hogyan stabilizálhatjuk magunkat a mozgás közben az ellenható erők által. A szilárd erőközpont a tökéletes mozgás kivitelezés alapvető feltétele. Az erőközpont érzékelése és edzése szimmetrikussá teszi testünket, vagyis egyensúlyt teremt. Azt, hogy ez hatással van a lelki egyensúlyra is, Pilates már a távol-keleti edzés-gyakorlatok tanulmánya során felismerte.

Az erőközpont, az ún. "Powerhouse" minden mozgás kiindulópontja. Erőközpontnak a köldök körüli, felülről az alsó bordák, alulról a medencefenék által határolt területet nevezzük. A leginkább használt izmok közé az alacsonyan fekvő keresztirányú hasizmok, a mély hátfeszítő izmok, a medencefenék izmok és a farizmok tartoznak. Minden gyakorlat a köldök behúzásával kezdődik anélkül, hogy az ágyéki gerincet a padozathoz nyomnánk, mint azt minden testépítő a fekvenyomásból ismer. Az erőközpont feszességét a gyakorlat alatt végig meg kell tartani.


Pilates nyújtás

Nyújtás

A Pilates gyakorlatok minden mozdulata arról szól, hogy kinyúlunk a térben, miközben magas izomfeszültségre van szükség. Képzeljük el, ahogy az energia továbbáramlik a végtagjainkon, fejünkön és farkcsontunkon. Érezzük, hogy fejünk távolodik a farkcsonttól; hogy az energia áramlik a sarkunk és ujjhegyeink felé. A gyakorlatok végzése közben megnyúlunk, igyekszünk kinyújtani testünket, anélkül, hogy merevvé válnánk.


Pilaes áramlás

Áramlás

A mozgás folyamatossága a Pilates-módszer egyik alapvető vonása. Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ami bizonytalan és esetlen, az nem Pilates. Ebben a módszerben a mozdulatokat természetes kecsesség és folyamatosság jellemzi. Azu eredeti változatban a gyakorlatok meghatározott sorrendben követik egymást, az egyes feladatok között összekötő elemekkel. A kötőelemek táncszerű koreográfiával vannak összeállítva. Lényege, hogy minden mozdulat kecsesen átfolyik a következőbe. A Joseph Pilates álltal eredetileg összeállított talajgyakorlatsornál szinte nem lehet észrevenni, hoyg hol ér véget az egyik és hol kezdődik a következő.